SINTI & ROMA

door de eeuwen heen in Nederland

WELKOM!

Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland is de titel van een sprekende tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, in de volksmond ook wel met het beladen woord 'Zigeuners' aangeduid.

Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. 


Het bestuur van stichting O Lungo Drom heet U van harte welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling op de volgende locaties:

Plaats: Amsterdam, Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 

Bezichtiging 18 januari tot en met half februari 2019. Opening 18 januari 16:00 - 18:00. Sprekers: de heer Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité. Mevrouw Touria Meliani, wethouder Cultuur Gemeente Amsterdam en tevens bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei. De heer Dik de Boef, bestuurslid Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers COVVS. Mevrouw Angelique van der Pol, consultant en researcher Historisch Onderzoek & Adviesbureau Verhalenschat. Mevrouw Corine van der Loos van Sant Egidio Internationaal. Mevrouw Beike Steinbach, voorzitter Stichting O Lungo Drom. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. 

Plaats: Weert, Stadhuis, Wilhelminasingel 101,  bezichtiging 2 tot en met 16 november 2018. Opening 2 november 2018 15:00-17:00 door wethouder van Cultuur, Welzijn en Onderwijs Geert Gabriëls in het kader van de Weertse Week van het Respect. Overige sprekers de heer Bas Kortholt, onderzoek en educatie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en mevrouw Beike Steinbach. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. Als onderdeel van het programma zal er ook een ceremonie plaatsvinden voor het stadhuis waarbij de internationale Sinti & Roma vlag wordt gehesen. Plaats: Eindhoven, Sint-Catharinakerk, Catharinaplein 1. Bezichtiging 6 tot en met 29 september 2018, officiële opening 9 september 2018 15:00
Plaats: Heerlen, Promenade 14, 19 mei 2018 presentatie 14:00. Tijdens de presentatie zal waarnemend burgemeester Emile Roemer een korte toespraak houden. Bezichtiging tot en met 27 mei 2018


Plaats: Arnhem, Stadhuis, 5 maart – 21 maart 2018 (bezichtiging)

Presentatie: 9 maart, tijd: 14.00-16.00 uur; gemeente bestuur: presentatie woonwensenonderzoek

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


Plaats: Middelburg, Openbare Bibliotheek, 23 maart – 10 april (bezichtiging)

Presentatie: 23 maart, tijd: 11.30 uur; burgemeester: dag van de mensenrechten

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


 

 

 


Heeft u de tentoonstelling bezocht en wilt u hierover iets delen? Schrijf een bericht in ons gastenboek.
Voor vragen of meer informatie kunt u ons bereiken via info@olungodrom.nl of het contactformulier.

Gastenboek O Lungo Drom

14 berichten op 2 pagina's
Madjo Roels
05-05-16 09:29:19
Wij hebben de opening van de tentoonstelling " O Lungo Drom " bijgewoond. Het geeft een goed beeld van Sinti en Roma in Nederland in het verleden en heden. Het is beslist de moeite waard deze reizende tentoonstelling te bezoeken.
Wij vinden het een goed initiatief van Beike Steinbach.

Madjo en Mientje Roels
Didier Winterstein
02-05-16 13:39:35
Vanavond de grote opening: ik ben benieuwd! Ik ben nu al trots op het resultaat; want het is belangrijk dat de geschiedenis levend blijft en daar zorgt deze vernieuwde tentoonstelling zeker voor. Het educatieve karakter draagt bij aan vergroting van de kennis omtrent Roma en Sinti en dat kan alleen maar positief uitwerken.
Rita Escudero
30-04-16 12:08:01
Langs deze weg wil ik mevrouw
Beike Steinbach en allen die mee geholpen hebben om deze tentoonstelling te realiseren om ons een reis in de tijd en geschiedenis te laten zien van de Sinti en Roma,
Graag zou ik willen dat ook kinderen de mogelijkheid
Krijgen om de tentoonstelling te zien,, want die zijn de toekomst..
Ik ben erg blij dat mevrouw Steinbach die enorm hard
Gewerkt heeft om ons een kijkje tegeven in het leven van Sinti en Roma van toen en nu.

Sini en Roma
JanPieter Janse
30-04-16 08:43:03
Deze tentoonstelling en de initiatiefneemster verdient veel reizen en onwetendheid te bestrijden. De lange weg laat zien dat je verder moet. Beike Steinbach en haar familie en vrienden tonen dat de weg voor leven en strijd en overleven staat. Haar tentoonstelling en doorzettingskracht toont ons een voorbeeld. We kunnen elkaar op weg echt tegenkomen en racisme en geweld onderweg tegen gaan en bestrijden.
Tonen: 5  10   20