SINTI & ROMA

door de eeuwen heen in Nederland

WELKOM!

Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland is de titel van een sprekende tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, in de volksmond ook wel met het beladen woord 'Zigeuners' aangeduid.

Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. 

Op 2 maart 2020 is Beike Steinbach, initiatiefneemster en voorzitster van O Lungo Drom na een kort ziekbed overleden. Na een periode van rouw en bezinning heeft de stichting besloten om haar levenswerk voort te zetten. Haar oudste dochter zal in eerste instantie de taken van voorzitster op zich nemen. Wij zullen haar sturende hand zeker missen maar er alles aan doen om het werk waar ze zo van hield en trots op was naar ons beste inzicht voort te zetten. 


Vanwege de corona crisis zal de tentoonstelling voorlopig niet fysiek te zien zijn. Wij hopen uiteraard net als iedereen dat wij het werk weer zo spoedig mogelijk op een veilige manier kunnen hervatten. Voor informatie zijn wij nog steeds bereikbaar per mail op info@olungodrom.nl 


Het bestuur van stichting O Lungo Drom heet U van harte welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling op de volgende locaties:

Plaats: Den Bosch, Het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4. Bezichtiging 14 t/m 28 oktober 2019.

Plaats: Helmond, Wijkhuis De Brem, Rijpelein 1. Bezichtiging 18 t/m 25 september 2019.

Plaats: Beek, Gemeentehuis, Raadhuisstraat 9. Opening 4 mei 2019 20:30. Spreker(s): burgemeester Christine van Basten - Boddin. Bezichtiging 4 mei tot en met 27 mei 2019. 

Plaats: Amsterdam, Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 

Bezichtiging 18 januari tot en met half februari 2019. Opening 18 januari 16:00 - 18:00. Sprekers: de heer Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité. Mevrouw Touria Meliani, wethouder Cultuur Gemeente Amsterdam en tevens bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei. De heer Dik de Boef, bestuurslid Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers COVVS. Mevrouw Angelique van der Pol, consultant en researcher Historisch Onderzoek & Adviesbureau Verhalenschat. Mevrouw Corine van der Loos van Sant Egidio Internationaal. Mevrouw Beike Steinbach, voorzitter Stichting O Lungo Drom. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. 

Plaats: Weert, Stadhuis, Wilhelminasingel 101,  bezichtiging 2 tot en met 16 november 2018. Opening 2 november 2018 15:00-17:00 door wethouder van Cultuur, Welzijn en Onderwijs Geert Gabriëls in het kader van de Weertse Week van het Respect. Overige sprekers de heer Bas Kortholt, onderzoek en educatie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en mevrouw Beike Steinbach. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. Als onderdeel van het programma zal er ook een ceremonie plaatsvinden voor het stadhuis waarbij de internationale Sinti & Roma vlag wordt gehesen. Plaats: Eindhoven, Sint-Catharinakerk, Catharinaplein 1. Bezichtiging 6 tot en met 29 september 2018, officiële opening 9 september 2018 15:00
Plaats: Heerlen, Promenade 14, 19 mei 2018 presentatie 14:00. Tijdens de presentatie zal waarnemend burgemeester Emile Roemer een korte toespraak houden. Bezichtiging tot en met 27 mei 2018


Plaats: Arnhem, Stadhuis, 5 maart – 21 maart 2018 (bezichtiging)

Presentatie: 9 maart, tijd: 14.00-16.00 uur; gemeente bestuur: presentatie woonwensenonderzoek

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


Plaats: Middelburg, Openbare Bibliotheek, 23 maart – 10 april (bezichtiging)

Presentatie: 23 maart, tijd: 11.30 uur; burgemeester: dag van de mensenrechten

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


 

 

 


Heeft u de tentoonstelling bezocht en wilt u hierover iets delen? Schrijf een bericht in ons gastenboek.
Voor vragen of meer informatie kunt u ons bereiken via info@olungodrom.nl of het contactformulier.

Gastenboek O Lungo Drom

21 berichten op 5 pagina's
Wendy Verwey
24-01-19 10:33:00
Onder de indruk van de expositie. Goed initiatief. Helaas blijft het ook in deze tijd van groot belang dit onder de aandacht te brengen. De woorden in tekst en beeld zijn indrukwekkend. De muziek tijdens de opening in Amsterdam van zigeunerorkest Brandt maakt deze ervaring compleet. Heel geslaagde missie!
Bas Kortholt
24-01-19 08:43:22
De tentoonstelling van O Lungo Drom toont op een intrigrende wijze de lange weg die de Sinti en Roma in de Nederlandse geschiedenis zijn gegaan. En nog steeds moeten gaan. Een bijzonder initiatief van een inspirerende vrouw uit de gemeenschap zelf. Het is belangrijk dat het verhaal verteld wordt en verteld blijft worden.

Bas Kortholt
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Zoni Weisz
18-09-18 12:50:52
O Lungo Drom, de Lange Weg. Wij, Sinti en Roma zijn inderdaad een lange weg gegaan, een weg die niet altijd over rozen ging. Veel ellende en uitsluiting door overheden en burgers, maar ook een weg van saamhorigheid. Dat vindt je terug in onze muziek. Onze diaspora heeft ons over de gehele wereld verspreid. Waar we ook neerstreken we bewaarde onze cultuur en onze taal.
De nazitijd was een dieptepunt in onze geschiedenis. Roma en Sinti werden op basis van nazi rassentheorieën vervolgd en vermoord. Meer dan 500.000 van onze mensen hebben de nazi waanzin niet overleefd. De gevolgen van deze tijd zijn nog altijd voelbaar in onze gemeenschappen.
Deze tentoonstelling belicht op een mooie manier onze cultuur en geschiedenis. Zeker voor
buitenstaanders is het heel informatief en leerzaam. Beike Steinbach en Peter Jorna hebben zich enorm ingezet om dit tot een succes te maken. Naar mijn mening zijn ze daar volledig in geslaagd.

Zoni Weisz.
Heleen Schönfeld
17-09-18 13:18:14
Vanmiddag heb ik met mijn tante de tentoonstelling bezocht Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland in de Sint Catharinakerk in Eindhoven. Opening door wethouder mevrouw List en een indrukwekkende lezing door Peter Jorna en mevrouw Steinbach. De muzikale omlijsting door Zigeunerorkest Brandt gaf het geheel een extra emotioneel teintje. Wat een fijn en goed orkest! Indrukwekkend waren eveneens de beelden en de woorden die met het negatieve uit de Sinti en Roma geschiedenis te maken hadden en vooral ook het mooie en het fijne wat bij deze cultuur hoort, te zien en te lezen op de borden. Een mooie cultuur van mensen die weten te overleven en waarvan het mooie en het goede van deze cultuur onderbelicht zijn vanuit onwetendheden en gebrek aan kennis. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 30 september.
Antonia Willemsen
16-09-18 11:50:04
De tentoonstelling geeft de nodige informatie om de Sinti en Roma beter te leren kennen. Dank aan Beike Steinbach en Peter Jorna voor hun enthousiaste en overtuigende inzet. Ik hoop dat de tentoonstelling nog op veel plaatsen zal mogen staan. In Eindhoven is het een groot succes.
Tonen: 5  10   20