SINTI & ROMA

door de eeuwen heen in Nederland

WELKOM!

Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland is de titel van een sprekende tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, in de volksmond ook wel met het beladen woord 'Zigeuners' aangeduid.

Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. 

Op 2 maart 2020 is Beike Steinbach, initiatiefneemster en voorzitster van O Lungo Drom na een kort ziekbed overleden. Na een periode van rouw en bezinning heeft de stichting besloten om haar levenswerk voort te zetten. Haar oudste dochter zal in eerste instantie de taken van voorzitster op zich nemen. Wij zullen haar sturende hand zeker missen maar er alles aan doen om het werk waar ze zo van hield en trots op was naar ons beste inzicht voort te zetten. 


Vanwege de corona crisis zal de tentoonstelling voorlopig niet fysiek te zien zijn. Wij hopen uiteraard net als iedereen dat wij het werk weer zo spoedig mogelijk op een veilige manier kunnen hervatten. Voor informatie zijn wij nog steeds bereikbaar per mail op info@olungodrom.nl 


Het bestuur van stichting O Lungo Drom heet U van harte welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling op de volgende locaties:

Plaats: Den Bosch, Het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4. Bezichtiging 14 t/m 28 oktober 2019.

Plaats: Helmond, Wijkhuis De Brem, Rijpelein 1. Bezichtiging 18 t/m 25 september 2019.

Plaats: Beek, Gemeentehuis, Raadhuisstraat 9. Opening 4 mei 2019 20:30. Spreker(s): burgemeester Christine van Basten - Boddin. Bezichtiging 4 mei tot en met 27 mei 2019. 

Plaats: Amsterdam, Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 

Bezichtiging 18 januari tot en met half februari 2019. Opening 18 januari 16:00 - 18:00. Sprekers: de heer Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité. Mevrouw Touria Meliani, wethouder Cultuur Gemeente Amsterdam en tevens bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei. De heer Dik de Boef, bestuurslid Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers COVVS. Mevrouw Angelique van der Pol, consultant en researcher Historisch Onderzoek & Adviesbureau Verhalenschat. Mevrouw Corine van der Loos van Sant Egidio Internationaal. Mevrouw Beike Steinbach, voorzitter Stichting O Lungo Drom. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. 

Plaats: Weert, Stadhuis, Wilhelminasingel 101,  bezichtiging 2 tot en met 16 november 2018. Opening 2 november 2018 15:00-17:00 door wethouder van Cultuur, Welzijn en Onderwijs Geert Gabriëls in het kader van de Weertse Week van het Respect. Overige sprekers de heer Bas Kortholt, onderzoek en educatie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en mevrouw Beike Steinbach. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. Als onderdeel van het programma zal er ook een ceremonie plaatsvinden voor het stadhuis waarbij de internationale Sinti & Roma vlag wordt gehesen. Plaats: Eindhoven, Sint-Catharinakerk, Catharinaplein 1. Bezichtiging 6 tot en met 29 september 2018, officiële opening 9 september 2018 15:00
Plaats: Heerlen, Promenade 14, 19 mei 2018 presentatie 14:00. Tijdens de presentatie zal waarnemend burgemeester Emile Roemer een korte toespraak houden. Bezichtiging tot en met 27 mei 2018


Plaats: Arnhem, Stadhuis, 5 maart – 21 maart 2018 (bezichtiging)

Presentatie: 9 maart, tijd: 14.00-16.00 uur; gemeente bestuur: presentatie woonwensenonderzoek

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


Plaats: Middelburg, Openbare Bibliotheek, 23 maart – 10 april (bezichtiging)

Presentatie: 23 maart, tijd: 11.30 uur; burgemeester: dag van de mensenrechten

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


 

 

 


Heeft u de tentoonstelling bezocht en wilt u hierover iets delen? Schrijf een bericht in ons gastenboek.
Voor vragen of meer informatie kunt u ons bereiken via info@olungodrom.nl of het contactformulier.

Gastenboek O Lungo Drom

21 berichten op 5 pagina's
Laurens Mulkens
16-09-18 09:45:41
Heel belangrijk dat deze Sinti en Roma’s onder de aandacht worden gebracht middels een goed opgezette tentoonstelling en nu in de Catharinakerk in het centrum van Eindhoven, zeer de moeite waard om bekijken om zo meer te weten te komen over hun geschiedenis ook in Eindhoven waar ze verbleven onder slechte opstandigheden aan de rand van de stad.
Sonny Brummer
13-09-18 19:14:38
Niemand kan dit zo goed onder woorden brengen als Beike Steinbach.
Gregor Serban jr
07-02-17 18:23:31
Bij de opening geweest van de tentoonstelling in Rijswijk, was zeer onder de indruk van de opzet, kortom zeer goed in woord en beeld gebracht en voor iedereen een aanrader om zich te verdiepen in onze afkomst de afkomst van De Roma en Sinti

Gregor Serban jr
Krista Russchen
20-12-16 09:18:11
28 november 2016 zijn we met een groep vanuit Groningen naar de tentoonstelling in Oldenzaal geweest.
Onder deze groep bevonden zich Roma-jongeren uit Groningen, een moeder van één van deze jongens, een pater en een jongerenwerker. We vonden de tentoonstelling inhoudelijk interessant. Wat we te zien kregen was niet nieuw, ook omdat een deel van de groep deze zomer naar Auschwitz geweest is. En toch kwamen we feitjes tegen die eigenlijk niemand wist! De tentoonstelling leverden mooie gesprekken op! Leuk ook om deze feitjes over de eigen geschiedenis te leren en om zo ook te ontdekken waar je vandaan komt. Ook leverde de tentoonstelling opnieuw gesprekstof op, temeer ook omdat we vooraf aan het bezoek de opdrachten uit het educatieve voorbereidingsprogramma uitgevoerd hebben. Deze opdrachten hebben we met een grotere groep jongeren uitgevoerd, waaronder burgerjongeren. Zij waren tijdens het bezoek aan de tentoonstelling helaas verhinderd. Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling hebben we gebruik gemaakt van de kijkwijzer.
Wat wel erg jammer was, en misschien kan niemand daar iets aan doen: De tentoonstelling is toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Het gemeentehuis is wat betreft avonden alleen de maandagavond geopend en aangezien de meeste jongeren overdag verplichtingen hebben, zijn we maandagavond gegaan. Daarover is ook contact geweest met het gemeentehuis. Helaas bleek er geen verlichting rondom de tentoonstelling te zijn, waardoor de tentoonstelling moeilijk te zien was. Dit hebben we uiteindelijk opgelost door de tentoonstelling met onze telefoons te verlichten.

Krista
Jolly van der Velden
15-06-16 13:43:54
Er zullen ongetwijfeld heel veel mensen hebben meegewerkt aan de tentoonstelling O lungo Drom, maar in het bijzonder wil ik Beike Steinbach hiermee complimenteren. Ik heb haar geïnterviewd voor het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en ik ben onder de indruk van haar gedrevenheid om het verhaal en de cultuur van de Sinti en Roma onder de aandacht te brengen én om het aangedane onrecht aan de kaak te stellen. Deze tentoonstelling omvat al deze elementen en is een uitnodiging voor een nadere kennismaking en daardoor voor meer respect. Top!.
Tonen: 5  10   20