SINTI & ROMA

door de eeuwen heen in Nederland

WELKOM!

Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland is de titel van een sprekende tentoonstelling met als onderwerp de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland, in de volksmond ook wel met het beladen woord 'Zigeuners' aangeduid.

Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. 


Het bestuur van stichting O Lungo Drom heet U van harte welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling op de volgende locaties:

Plaats: Den Bosch, Het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4. Bezichtiging 14 t/m 28 oktober 2019.

Plaats: Helmond, Wijkhuis De Brem, Rijpelein 1. Bezichtiging 18 t/m 25 september 2019.

Plaats: Beek, Gemeentehuis, Raadhuisstraat 9. Opening 4 mei 2019 20:30. Spreker(s): burgemeester Christine van Basten - Boddin. Bezichtiging 4 mei tot en met 27 mei 2019. 

Plaats: Amsterdam, Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207. 

Bezichtiging 18 januari tot en met half februari 2019. Opening 18 januari 16:00 - 18:00. Sprekers: de heer Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité. Mevrouw Touria Meliani, wethouder Cultuur Gemeente Amsterdam en tevens bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei. De heer Dik de Boef, bestuurslid Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers COVVS. Mevrouw Angelique van der Pol, consultant en researcher Historisch Onderzoek & Adviesbureau Verhalenschat. Mevrouw Corine van der Loos van Sant Egidio Internationaal. Mevrouw Beike Steinbach, voorzitter Stichting O Lungo Drom. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. 

Plaats: Weert, Stadhuis, Wilhelminasingel 101,  bezichtiging 2 tot en met 16 november 2018. Opening 2 november 2018 15:00-17:00 door wethouder van Cultuur, Welzijn en Onderwijs Geert Gabriëls in het kader van de Weertse Week van het Respect. Overige sprekers de heer Bas Kortholt, onderzoek en educatie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en mevrouw Beike Steinbach. Muziek van Zigeunerorkest Brandt. Als onderdeel van het programma zal er ook een ceremonie plaatsvinden voor het stadhuis waarbij de internationale Sinti & Roma vlag wordt gehesen. Plaats: Eindhoven, Sint-Catharinakerk, Catharinaplein 1. Bezichtiging 6 tot en met 29 september 2018, officiële opening 9 september 2018 15:00
Plaats: Heerlen, Promenade 14, 19 mei 2018 presentatie 14:00. Tijdens de presentatie zal waarnemend burgemeester Emile Roemer een korte toespraak houden. Bezichtiging tot en met 27 mei 2018


Plaats: Arnhem, Stadhuis, 5 maart – 21 maart 2018 (bezichtiging)

Presentatie: 9 maart, tijd: 14.00-16.00 uur; gemeente bestuur: presentatie woonwensenonderzoek

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


Plaats: Middelburg, Openbare Bibliotheek, 23 maart – 10 april (bezichtiging)

Presentatie: 23 maart, tijd: 11.30 uur; burgemeester: dag van de mensenrechten

Muziek: Zigeunerorkest Brandt


 

 

 


Heeft u de tentoonstelling bezocht en wilt u hierover iets delen? Schrijf een bericht in ons gastenboek.
Voor vragen of meer informatie kunt u ons bereiken via info@olungodrom.nl of het contactformulier.

Gastenboek O Lungo Drom

21 berichten op 3 pagina's
Laurens Mulkens
16-09-18 09:45:41
Heel belangrijk dat deze Sinti en Roma’s onder de aandacht worden gebracht middels een goed opgezette tentoonstelling en nu in de Catharinakerk in het centrum van Eindhoven, zeer de moeite waard om bekijken om zo meer te weten te komen over hun geschiedenis ook in Eindhoven waar ze verbleven onder slechte opstandigheden aan de rand van de stad.
Sonny Brummer
13-09-18 19:14:38
Niemand kan dit zo goed onder woorden brengen als Beike Steinbach.
Gregor Serban jr
07-02-17 18:23:31
Bij de opening geweest van de tentoonstelling in Rijswijk, was zeer onder de indruk van de opzet, kortom zeer goed in woord en beeld gebracht en voor iedereen een aanrader om zich te verdiepen in onze afkomst de afkomst van De Roma en Sinti

Gregor Serban jr
Krista Russchen
20-12-16 09:18:11
28 november 2016 zijn we met een groep vanuit Groningen naar de tentoonstelling in Oldenzaal geweest.
Onder deze groep bevonden zich Roma-jongeren uit Groningen, een moeder van één van deze jongens, een pater en een jongerenwerker. We vonden de tentoonstelling inhoudelijk interessant. Wat we te zien kregen was niet nieuw, ook omdat een deel van de groep deze zomer naar Auschwitz geweest is. En toch kwamen we feitjes tegen die eigenlijk niemand wist! De tentoonstelling leverden mooie gesprekken op! Leuk ook om deze feitjes over de eigen geschiedenis te leren en om zo ook te ontdekken waar je vandaan komt. Ook leverde de tentoonstelling opnieuw gesprekstof op, temeer ook omdat we vooraf aan het bezoek de opdrachten uit het educatieve voorbereidingsprogramma uitgevoerd hebben. Deze opdrachten hebben we met een grotere groep jongeren uitgevoerd, waaronder burgerjongeren. Zij waren tijdens het bezoek aan de tentoonstelling helaas verhinderd. Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling hebben we gebruik gemaakt van de kijkwijzer.
Wat wel erg jammer was, en misschien kan niemand daar iets aan doen: De tentoonstelling is toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Het gemeentehuis is wat betreft avonden alleen de maandagavond geopend en aangezien de meeste jongeren overdag verplichtingen hebben, zijn we maandagavond gegaan. Daarover is ook contact geweest met het gemeentehuis. Helaas bleek er geen verlichting rondom de tentoonstelling te zijn, waardoor de tentoonstelling moeilijk te zien was. Dit hebben we uiteindelijk opgelost door de tentoonstelling met onze telefoons te verlichten.

Krista
Jolly van der Velden
15-06-16 13:43:54
Er zullen ongetwijfeld heel veel mensen hebben meegewerkt aan de tentoonstelling O lungo Drom, maar in het bijzonder wil ik Beike Steinbach hiermee complimenteren. Ik heb haar geïnterviewd voor het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en ik ben onder de indruk van haar gedrevenheid om het verhaal en de cultuur van de Sinti en Roma onder de aandacht te brengen én om het aangedane onrecht aan de kaak te stellen. Deze tentoonstelling omvat al deze elementen en is een uitnodiging voor een nadere kennismaking en daardoor voor meer respect. Top!.
OKKo Luursema
27-05-16 00:17:21
Ik ging uit Arnhem naar Den haag om de tentoonstelling te zien. Die geeft een goede, maar helaas ook beperkte, indruk van de geschiedenis van onze Roma en Sinti. Die geschiedenis is immer veel uitgebreider, langer, breder en dieper, en daarom ook interessanter, dan deze tentoonstelling kan laten zien. Toch is het vast een eye opener voor de voorbijgangers in het stadhuis die er bij stil willen staan. Roma en Sinti zijn al eeuwen onder ons en verdienen onze belangstelling, vanwege hun geschiedenis, hun cultuur, hun levensstijl, hun gewoonten en vooral ook hun prachtige muziek. Wij, gadjo's, mogen - nee moeten - daar zeker eens bij stilstaan. Een mooi initiatief, deze tentoonstelling.
En let op:
zaterdag 28 mei Gypsyfestival in Tilburg, een eye en ear opener!
roma-no Weis-Mirando Sr
10-05-16 11:07:54
Bericht: graag wil ik reageren op de afgelopen twee evenementen, te weten de tentoonstelling in het atrium van het haagse gemeentelijk stad huis, en op de doden herdenking aan de vondel straat in denhaag, de tentoonstelling U LUNGO DROM,is een aanrader voor een iedereen,zeer educatief, en het verteld precies dat gene wat er in die periode is gebeurt, mooi gemaakt en gelanceerd door beike Steinbach Chapoo, verder wil ik een ieder van deze organisatie bedanken voor het tot stand komen van deze tentoonstelling, 2 dagen later stonden we dan bij het monument voor de gevallenne van de deportatie en transport op die bewuste dag in 1944, daar waar het elk jaar steeds drukker gaat worden is een goede zaak, zo dat onze mensen en geliefden nooit vergeten zullen worden, met vr gr Roma Weis Mirando & La Sonrisa.
Madjo Roels
05-05-16 09:29:19
Wij hebben de opening van de tentoonstelling " O Lungo Drom " bijgewoond. Het geeft een goed beeld van Sinti en Roma in Nederland in het verleden en heden. Het is beslist de moeite waard deze reizende tentoonstelling te bezoeken.
Wij vinden het een goed initiatief van Beike Steinbach.

Madjo en Mientje Roels
Didier Winterstein
02-05-16 13:39:35
Vanavond de grote opening: ik ben benieuwd! Ik ben nu al trots op het resultaat; want het is belangrijk dat de geschiedenis levend blijft en daar zorgt deze vernieuwde tentoonstelling zeker voor. Het educatieve karakter draagt bij aan vergroting van de kennis omtrent Roma en Sinti en dat kan alleen maar positief uitwerken.
Rita Escudero
30-04-16 12:08:01
Langs deze weg wil ik mevrouw
Beike Steinbach en allen die mee geholpen hebben om deze tentoonstelling te realiseren om ons een reis in de tijd en geschiedenis te laten zien van de Sinti en Roma,
Graag zou ik willen dat ook kinderen de mogelijkheid
Krijgen om de tentoonstelling te zien,, want die zijn de toekomst..
Ik ben erg blij dat mevrouw Steinbach die enorm hard
Gewerkt heeft om ons een kijkje tegeven in het leven van Sinti en Roma van toen en nu.

Sini en Roma
Tonen: 5  10   20